2 | Als je niet te lang nadenkt, lijkt een moord makkelijk te plegen

De jonge daders van liquidaties

Soesie

 

Het is snel gegaan. Heel snel, als hij er op terugkijkt. Een paar jaar geleden waren ze nog jongens die wat op straat hingen. Wat hosselen om aan geld te komen. Sommigen hoopten het te maken in de kickboksring. Maar inééns ging alles anders. Ineens was het oorlog in de straten van Amsterdam en werden ze van straatjongens soldaten. Straatsoldaten.

‘Soesie’ is nog verbaasd als hij bedenkt hoe snel het normaal werd met zware wapens om te gaan. Hoe makkelijk het al snel leek een moord te plegen, als je maar niet te lang nadacht. Hij is geboren in Marokko, maar opgegroeid in de straten van Amsterdam. Hij is niet groot of breed, maar niemand moet hem onderschatten.

Hij sleepte met ‘gannoes’ (wapens) en regelde de ‘waggies’. Onopvallende gestolen auto’s of busjes om de doelwitten mee te ‘spotten’ en ‘timeren’ (observeren). Een supersnelle Bimmie (BMW) om met een bloedgang weg te komen als de schoten hadden geklonken.

 
Ineens hoorde Soesie bij de grote jongens, die hem tienduizenden euro’s per ‘hit’ (moord) beloofden.

Tienduizenden euro’s! Ineens zou hij alles kunnen kopen waarvan een jongen van de straat droomt. Altijd die nieuwste schoenen van Louboutin, de duurste trainingspakken, de dikste klokkies... 

Hij was er ook wel goed in, vond Soesie, in het mee organiseren van zo’n hit. En het deed hem niks. Helemaal niks. Eigenlijk werd hij alleen maar fanatieker. Bestelde zomaar drie raketwerpers om ‘Skoef’ van de wereld te blazen als die met zijn broer en vrienden zou chillen in de shishalounge in de Indische Buurt – jammer dat de politie dat gesprek opving nog voor hij serieus werk kon maken van zijn plan.

Andere plannen kwamen pas achteraf uit, toen de politie erin slaagde om de computerserver te kraken die Soesie en zijn groep gebruikten voor hun geheime onderlinge tekstberichten. Wat een ramp: ze hadden altijd geloofd dat die server nóóit te kraken zou zijn. Ineens kon de politie lezen hoe de groep aanslagen voorbereidde. De berichtjes waren in straattaal, maar overduidelijk. 

Soesie werd gepakt voor een reeks moordplannen, al waren de meeste mislukt.

Er was de aanslag op Chahid, in Almere. Ze hadden van afstand een bom onder zijn huurauto laten ontploffen en meer dan dertig keer geschoten vanuit de Bimmie waarin Soesie zat. Chahid was alleen in zijn arm geraakt, maar later toch nog vermoord bij zijn onderduikadres. 

De tweede zaak ging om de aanslag op de man die ze op straat ‘Hitler’ noemen, in april 2016 in Amsterdam-West. Klote dat het automatische geweer haperde, terwijl hij het doelwit zo goed had geobserveerd.

Dan was er het moordplan voor ‘Moes’ uit De Pijp, dat ook grondig was voorbereid, maar mislukte doordat een arrestatieteam van de politie de hitters van de weg reed toen ze naar Moes op weg waren. Sinds kort beschuldigt de politie Soesie óók van het schieten op Mohammed B. in januari 2016 in Amsterdam-West. 

Pas te laat was Soesie gaan voelen dat hij niet in een spectaculaire actiefilm speelde, maar dat het allemaal écht was.

Dat hij zelf bij de flat van zijn ouders in Diemen met échte kogels werd beschoten – mis, gelukkig. Dat hij meerdere keren werd gearresteerd met een vuurwapen en dat zijn leven overhoop lag.

Dat de tegenpartij een granaat naar de flat van zijn familie gooide terwijl hij in de gevangenis zat. Dat ding ontplofte op de galerij van de onderburen. Een ravage. Gelukkig leeft iedereen nog.

Nu zit Soesie in zijn mooie trainingspak in de cel. Niet voor even, maar voor héél lang. Twintig jaar, legde de rechtbank hem op. De rechters noemden hem een ‘koelbloedige moordenaar’ in ‘een wereld van extreem en roekeloos geweld’.

Twin-tig jaar! Hij is pas 25, maar zijn leven is vergooid! Net zoals de levens van zijn vrienden. Omar en Hicham hebben levenslang en zo’n beetje de halve groep zit voor heel lang in de gevangenis. Nabil, ‘de Lange’, is vermoord. De daders hebben zijn hoofd op de stoep gelegd voor hun vaste waterpijpcafé in Amsterdam-Zuid. Mitchell is doodgeschoten in Colombia. Wat een bende hebben ze er van gemaakt. Klote skotoe…

Hoofdstuk_2_Gevangene+op+cel+KLEUR.jpg

Oude boeven

Moorden zijn er in de onderwereld altijd geweest, ook in Nederland. Binnen Nederlandse bendes, maar ook van Chinezen of Turkse of Joegoslavische criminelen. Het gaat bijna altijd om ruzie over de drugshandel. Om geld. Om wie de macht heeft. 

In Amsterdam waren in de jaren zeventig van de vorige eeuw de Chinese triades (maffiabendes) berucht, later zorgde maffiabaas Klaas Bruinsma met zijn groep voor veel geweld, en liepen ruzies met groepen uit voormalig Joegoslavië uit op schietpartijen, ook gewoon midden in de stad op straat. Bruinsma werd in 1991 zelf doodgeschoten voor een hotel in Amsterdam-Zuid.

Vaak waren de slachtoffers van liquidaties criminelen die al een hele tijd actief waren.

Jonge boeven

Sinds ongeveer 2012 is iets belangrijks veranderd. Toen brak in Amsterdam een conflict uit waarin héél jonge criminelen daders én slachtoffers werden van onderwereldmoorden.

Het begon met de verdwijning van een partij cocaïne, waardoor een grote groep criminelen in tweeën scheurde en het ene kamp het andere aanviel en andersom. Door overlopers en nieuwe spelers werd het snel ingewikkelder om bij te houden wie nou bij wie hoorde. 

Wildwestschietpartij

Eén van de bekendste schietpartijen uit het begin van de straatoorlog was op 29 december 2012 in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam-West. Mannen die heel hard kwamen aanrijden in een snelle Audi, probeerden met een automatisch wapen een crimineel dood te schieten die daar op straat een afspraak had. Die crimineel kon vluchten door tussen woonboten in het water te springen, maar de twee vrienden met wie hij was gekomen, werden op straat vermoord: Youssef van 28 en Saïd van 21. 

Het groepje daders in de Audi schoot op de vlucht van heel dichtbij met hun oorlogswapen op twee motoragenten, die met veel geluk overleefden doordat ze zich van hun motor lieten vallen en daarachter schuilden. De hoofdverdachten in die zaak kregen levenslang van de rechtbank. Ze waren tijdens de schietpartij pas 24 en 32, dus hebben nog een héél lang leven in de gevangenis voor zich - want in Nederland is levenslang in principe écht levenslang.

Wraak

Omar, de broer van de doodgeschoten Youssef, nam met zijn groep wraak. Zo werden om en om jonge criminelen uit de groepen doodgeschoten. Het land werd geschokt toen de 23-jarige Nabil uit Omars groep werd vermoord, waarna zijn afgesneden hoofd op de stoep werd gegooid van het waterpijpcafé in Amsterdam-Zuid waar de jongens graag kwamen. Soms werden jongens zelfs ver van Nederland vermoord, zoals Mitchell, in Colombia. Ook zijn door blunders verschillende mensen doodgeschoten die helemaal niets met criminaliteit te maken hadden. Gewoon, doordat de paniekerige schutters niet goed opletten. 

 
De misdaadruzie verwoestte tientallen jonge levens. Twintigers zijn doodgeschoten, andere twintigers zitten voor héél lang in de gevangenis, misschien wel voor altijd. 

Kroongetuige

Ook een groep uit Utrecht en omgeving bemoeide zich met de strijd om de macht over de drugshandel: de groep van de beruchte Ridouan Taghi. Die liet in Utrecht en Amsterdam volgens de politie héél veel moorden plegen. Hij ging nog flinke stappen verder. Volgens de politie moet Taghi de opdracht hebben gegeven voor de moord op Martin Kok, die een blog had over misdaad en over de groep had geschreven. Toen een crimineel uit Taghi’s groep naar justitie was overgelopen en als ‘kroongetuige’ zijn oude vrienden verraadde, werd zijn onschuldige broer vermoord. 

Taghi liet criminelen ook aanslagen plegen op redacties van De Telegraaf en weekblad Panorama, denkt de politie. Misdaadjournalist John van den Heuvel van De Telegraaf moest jarenlang zwaar worden beveiligd omdat Taghi hem volgens de politie wilde laten doodschieten.

In september 2019 werd ook de advocaat van de kroongetuige doodgeschoten. Die schokkende daad zorgde ervoor dat ook andere advocaten, rechters en officieren van justitie zwaar werden beveiligd.

Voortvluchtig

Het lukte de politie en justitie jarenlang niet de voortvluchtige Taghi te arresteren, waardoor de overheid steeds bang was voor nieuw schokkend geweld. In december 2019 werd hij dan toch opgepakt. Hij zat in Dubai, ver weg in het Midden-Oosten, ondergedoken in een appartement. Nog dezelfde dag mocht Nederland hem met een speciaal voor hem geregeld vliegtuig komen ophalen. Sindsdien zit hij gevangen in de zwaarst beveiligde gevangenis van Nederland: de Extra Beveiligde Inrichting in Vught.

 
Hoofdstuk_2_Gevangene op cel KLEUR.jpg

Om over na te denken 

  • Ken ik iemand die er misschien over zou nadenken voor héél veel geld iemand te vermoorden?

  • Wat is het verschil tussen een ‘gewone’ moord in het criminele milieu en ‘een aanslag op de rechtsstaat’ zoals de moord op de broer van de kroongetuige en de advocaat?

  • Zou ik blij kunnen zijn met geld dat ik heb verdiend met een moord?

  • Is iemand die drugs gebruikt mede verantwoordelijk voor het geweld dat wordt gebruikt in de drugshandel?